Вітаємо учасників онлайн-семінару регіональної школи новаторства!

15 листопада 2016 р.

Романич Наталія Василівна

Сучасні тенденції розвитку професійної компетентності та творчої активності шкільних бібліотекарів району
Романич Наталія Василівна, методист методичного кабінету відділу освіти Маловисківської районної державної адміністрації

Бібліотека – це той храм,
де завжди народжується і зберігається духовність.
Пам’ятаймо, що у давнину бібліотеку
називали «дім життя», «притулок мудрості»,
«аптека для душі».
В.О.Сухомлинський
Бібліотека - одне з найбільших надбань цивілізації. Без неї неможливо уявити розвиток науки, культури, освіти.
Сьогодні бібліотекарям складно конкурувати з телебаченням, комп’ютером, щоб залучити населення до інформації, читання, просвіти. Потрібно постійно творити щось нове, цікаве, неординарне. Нові інформаційні технології міцно увійшли в сучасне життя. Їх  використання дає змогу оптимізувати свою діяльність із забезпеченням інформаційних потреб відвідувачів бібліотек. Це і вплинуло на специфіку роботи сучасного бібліотекаря та висунуло нові вимоги до оволодіння новими знаннями ІКТ та розширило можливості бібліотекарів щодо створення інноваційних авторських розробок.
Наші бібліотекарі усвідомили, що необхідно оволодіти основами комп’ютерної грамотності, щоб виконувати від найпростіших операцій набору тексту до основ створення блогів та сайтів. Нині у мережі Інтернет функціонують блоги шкільних бібліотекарів: Москальової Н.Є., Іщенко З.М., Калашник Т.С., Літвінової І.Б. Бібліотечні Інтернет-сторінки висвітлюють основні напрями роботи бібліотеки, а також діяльність бібліотекаря. Для забезпечення безперебійного зв’язку з бібліотечними працівниками діє блог РМО шкільних бібліотекарів «Книголюби»  http://bibliotekar-mv.blogspot.com/
Районне методичне об’єднання шкільних бібліотекарів працює над проблемою «Використання інноваційних технологій у практиці роботи шкільних бібліотекарів». У рамках роботи РМО діють клуб «Діалог» та постійно діючі семінари. Основна увага бібліотекарів району зосереджена на запровадженні нових технологій у практику роботи бібліотекаря, а пріоритетними завданнями методичної роботи з бібліотечними кадрами в районі є:
  1. створення інноваційного та творчого середовища з метою досягнення позитивного результату,
  2. забезпечення інформаційно-методичної діяльності шкільних бібліотек,
  3. оновлення змісту і форм роботи шкільних бібліотек,
  4. запровадження в практичну діяльність бібліотекарів кращих ідей та досягнень бібліотечної та педагогічної науки.
Мета діяльності РМО полягає в задоволенні індивідуальних потреб бібліотекарів в особистісному та професійному зростанні, їх готовності впроваджувати новітні технології.
Четверта п’ятниця місяця є методичним днем шкільних бібліотекарів. У ці дні проводяться усі методичні заходи, спрямовані на підвищення професійного рівня працівників бібліотеки та  вирішення проблемних ситуацій. Крім того, постійно надається консультативна допомога  щодо функціонування бібліотек навчальних закладів району.
Однією з форм методичної роботи з бібліотекарями району, що поєднує традиції та новаторство є постійно діючі семінари. Їх мета - надання систематичної допомоги з найбільш важливих питань шкільного бібліотекаря.
Новий навчальний рік для шкільних бібліотекарів традиційно розпочинається із проведення секційного засідання шкільних бібліотекарів з проблеми "Творча реалізація основних завдань бібліотеки на новий навчальний рік"
Особлива увага звертається на дистанційне навчання, зокрема функціонування бібліотечних веб-ресурсів.
З метою формування творчого спілкування бібліотекарів району та області створено GOOGLE-спільноту “Бібліоспілкування”. У рамках функціонування онлайн-групи освітяни мали змогу у відкритому режимі обмінюватися думками щодо втілення новацій у бібліотеках ЗНЗ.
Відповідно до наказу директора департаменту освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації від 09.02.2015 р. № 44 «Про проведення обласного фестивалю освітніх веб-квестів» у період з 10 вересня по 25 грудня 2015 року відбувався вищезазначений фестиваль серед освітян області, які урізноманітнюють форми й методи навчання і виховання та методичної роботи через популяризацію сучасних видів освітніх інтернет-технологій, зокрема ефективно використовують такий варіант проектної діяльності, як веб-квест. На розгляд журі було подано 38 веб-квестів, а саме: з номінації «Методичний веб-квест» - 6; з номінації «Навчальний веб-квест» - 22; з номінації «Виховний веб-квест» - 7; з номінації «Соціальний веб-квест» - 3.
На обласний фестиваль було представлено і веб-квест «Бібліотечне GOOGLE - асорті», який реалізовувався разом із колегами Компаніївського району.  Результат конкурсу - диплом ІІІ ступеня у номінації “Методичний веб-квест”.
З метою відзначення у загальноосвітніх навчальних закладах 170-річчя від дня народження українського письменника, драматурга та актора Івана Карпенка-Карого (І.К.Тобілевича) та 175-річчя від дня народження засновника національного професійного театру, українського актора, режисера, театрального діяча, письменника та драматурга Марка Лукича Кропивницького у вересні 2015 року проведено міжрегіональний методичний захід «Віртуальний діалог «Грані творчості»» серед освітян (учителів української мови та літератури, бібліотекарів) Маловисківщини та Компаніївщини.
У грудні 2016 року на базі ЗНЗ Новомиргородського району відбувся семінар методистів РМК відділів освіти в рамках тематичного вивчення роботи Новомиргородського та Маловисківського районів. Про інноваційні форми роботи РМО шкільних бібліотекарів розповіла методист РМК Романич Н.В.
З 3 по 9 лютого 2016 року на базі КОІППО імені Василя Сухомлинського проходила Інтернет-конференція “Безпека дітей в Інтернеті: попередження, освіта, взаємодія”. Участь в обговоренні конференції взяла методист РМК Романич Наталія Василівна з доповіддю “Районне методичне об’єднання у віртуальному форматі”.
Також у лютому 2016 року 2 у дистанційному режимі на платформі віртуальної спільноти “Бібліоспілкування”. відбулося засідання клубу "Діалог".  Участь у заході взяли бібліотекарі загальноосвітніх навчальних закладів та центральної районної бібліотеки. Працівники бібліотечної сфери розглянули такі  питання:
  • Інноваційні форми роботи бібліотеки.
  • Система роботи бібліотекаря з формування культури читання.
  • Блог бібліотеки як інструмент роботи  бібліотекаря.
Також бібліотекарі району ознайомилися з традиційними та інноваційними формами роботи, виокремили основні завдання бібліотеки в системі діяльності навчального закладу, представили діючі блоги шкільних бібліотек.
З метою залучення учасників освітнього процесу до освоєння знань про сучасні Інтернет-технології, підтримки творчих ініціатив щодо створення інформаційно-освітніх ресурсів, забезпечення входження в єдиний світовий інформаційний  простір  обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського започатковано проведення огляду-конкурсу освітніх блогів «Педагогічна блогосфера». До участі у заході долучилися  бібліотекар Смолінської ЗШ №1 І-ІІІ ст. Літвінова І.Б., бібліотекар Оникіївської ЗШ І-ІІІ ст. Москальова Н.Є.  та бібліотекар Смолінського НВО Калашник Т.С.  За висновками журі бібліотекар Смолінської ЗШ №1 І-ІІІ ст. Літвінова І.Б. зайняла почесне ІІ місце, а бібліотекар  Оникіївської ЗШ І-ІІІ ст. Москальова Н.Є. почесне ІІІ місце у номінації «Блог бібліотекаря».
3 червня 2016 р. у бібліотеці РМК відділу освіти Маловисківської РДА відбувся методичний коучинг для бібліотекарів "Професійні фішки або аналізуємо та проектуємо креативно". 16 шкільних бібліотекарів району навчались у нестандартній формі аналізувати та проектувати власну педагогічну діяльність. Крок за кроком педагоги аналізували проведені бібліотечні заходи, планували роботу бібліотеки на новий навчальний рік. Цікаві інтерактивні вправи сприяли активізації творчого потенціалу бібліотекарів та мотивували до самоосвіти.

Важливу роль в організації методичної роботи з бібліотекарями району відіграє моніторинг освітніх потреб. Тому з метою якісного планування роботи РМО бібліотекарів на новий навчальний рік здійснюється он-лайн опитування, яке дає змогу підбити підсумки роботи та спроектувати нові форми масової роботи.

2 коментарі:

  1. Заслуговує на увагу організація мережевої методичної взаємодії з метою підвищення професійної компетентності педагогічних працівників.Наталіє Василівно, бажаю Вам творчих успіхів!

    ВідповістиВидалити