Вітаємо учасників онлайн-семінару регіональної школи новаторства!

15 листопада 2016 р.

Троцька Валентина Петрівна

Упровадження та поширення інноваційних форм роботи через школу новаторства
Троцька Валентина Петрівна, директор Човно-Федорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Зіньківської районної ради Полтавської області

21 жовтня 2016 року відбувся педагогічний міст зональної школи новаторства керівних, науково-педагогічних і педагогічних працівників Зіньківського, Диканського та Котелевського районів Полтавської області
по темі: «Упровадження та поширення інноваційних форм роботи через школу новаторства».
Учасники: начальники відділів освіти, завідувачі методичними кабінетами, учасники зональної школи новаторства № 6.
Білик Надія Іванівна, координатор Полтавської регіональної школи новаторства керівних, науково-педагогічних і педагогічних працівників післядипломної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент, професор кафедри педагогічної майстерності Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського, у вітальному слові до учасників педагогічного мосту зазначила, що першочерговими завданнями шкіл новаторства є: вивчення й популяризація інноваційних педагогічних технологій, вирішення проблем оновлення й модернізації науково-методичного забезпечення навчальних закладів області; пропаганда перспективних моделей новаторського досвіду з актуальних проблем педагогічної та управлінської діяльності; підвищення фахової компетентності й педагогічної майстерності педагогічних та управлінських кадрів.
Перша частина була присвячена досвіду створення опорної школи та  перспективам її розвитку. Юрій Петрович Дахно, начальник відділу освіти Зіньківської райдержадміністрації, розповів про участь Зіньківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 в обласному конкурсі на кращий проект опорної школи. Перемога в даному конкурсі забезпечила для навчального закладу надходження значних фінансових ресурсів. Районна рада теж підтримала ідею створення опорного закладу, виділивши на матеріально-технічну та навчально-методичну базу 1039560 грн.
У цілому заклад, отримав статус опорного. 4085141 грн. було витрачено на енергозберігаючі заходи (встановлення металопластикових віконних блоків, на повне переобладнання шкільної їдальні, і значна частина коштів на забезпечення навчально-методичної бази опорного закладу та його філій).
Людмила Сергіївна Сідак, директор опорної школи, ознайомила присутніх із основними принципами  створення опорного закладу:
-     покращення матеріального стану школи;
-     наближення початкової школи до місця проживання дитини;
-  наявність інфраструктури та можливість організації підвезення учнів базової школи до опорної.
Вона пояснила взаємодію опорного закладу та шкіл-філій згідно зі Статутними вимогами.
Опорний заклад повинен мати:
-     статус юридичної особи;
-     рахунки в органах Казначейств, самостійний баланс;
-     штамп та печатку;
-     не менше трьох шкіл-філій.
Школа-філія:
-     не є юридичною особою;
-  як правило – це початкова школа (ЗНЗ І ступеня), або за рішенням засновника – основна школа (ЗНЗ ІІ ступеня);
-       очолює завідувач філії.
Л. С. Сідак наголосила, що перспективою створення опорного закладу є:
-      вирішення науково-методичної проблеми «Створення оптимальних умов для самореалізації особистості учня в освітньому середовищі опорного закладу шляхом розширення інформаційного простору»;
-      зміцнення кадрового потенціалу;
-      запровадження сучасних інновацій;
-      підключення швидкісного Інтернету;
-       участь в Інтернет-олімпіадах;
-       подальша комп’ютеризація.
Під час екскурсії по школі учасники педагогічного мосту зацікавилися  діяльністю шкільного лісництва. За підтримки ДП «Гадяцький лісгосп» відкрито сучасний кабінет шкільного лісництва, який обладнаний новими меблями, стендами, вітражами з експозиційним матеріалом і новим інтерактивним обладнанням. Учасники шкільного лісництва ведуть активну наукову, експериментальну діяльність, допомагають висаджувати й доглядати ліс, є учасниками обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів юних лісівників.
Друга частина педагогічного мосту відбулася в Човно-Федорівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, де була проведена екскурсія по школі та шкільному музею.
Найбільшими досягненнями школи за минулий рік вважаємо створення за ініціативи педагогічного колективу громадської організації «Ми – єдина родина», яка брала участь у проекті ЄС/ПРООН «Заміна дерев’яних віконних блоків на металопластикові в приміщенні Човно-Федорівької школи». Завдяки участі в цьому проекті замінено всі вікна в навчальних кабінетах, коридорах, спортивному залі. Оновлено комп’ютерний кабінет і обладнано новий кабінет із мультимедійним комплексом. На це у 2015 році Човно-Федорівською сільською радою було виділено 105 тис. грн.
У 2016 році сільською радою виділені кошти на потреби школи, а саме на паливно-мастильні матеріали для шкільного автобусу, харчування учнів початкових класів, покращення матеріально-технічної бази в розмірі 190 тис. грн. За рахунок спонсорських коштів оновлено значну частину шкільних меблів та виконано поточні ремонти по класах, а також закуплено все необхідне для дотримання в школі санітарно-гігієнічного режиму.
Учасники семінару були зацікавлені тим, як саме колектив школи працює над оновленням шкільних меблів, реставруючи старі металеві каркаси і замінюючи лише дерев’яні стільниці парт, що дало можливість оновити меблі майже в усіх навчальних кабінетах і зекономити кошти.
Човно-Федорівській школі допомагає дуже багато людей, але й педагогічний колектив робить все для того, щоб навчально-виховний процес проходив на високому рівні. Учні є учасниками і призерами предметних олімпіад і різноманітних конкурсів. Екологічна агітбригада «Едем» зайняла І місце на районному конкурсі екологічних агітбригад (м. Зіньків) і ІІ – в зональному (м. Миргород). Ляльковий театр «Коза-дереза» зайняв І місце на районному етапі конкурсу-огляду театральних колективів (м. Зіньків ), І – на зональному (м. Шишаки), ІІІ – на обласному. Ансамбль «Веселі ложкарі» посів І місце в районному етапі конкурсу художньої самодіяльності «Веселка». Музею історії села та школи присвоєне звання «Зразковий музей» (наказ МОН України від 17 червня 2016 року).
Учительський колектив школи працює під девізом: «Ми не намагаємося бути кращими за інших. Ми намагаємося завтра бути кращими, ніж ми є сьогодні».
Учні школи беруть активну участь у районному етапі Всеукраїнських предметних олімпіад. Вчитель початкових класів, старший вчитель Т. І. Манойло готується до участі в конкурсі «Учитель року». Учні 11 класу Масюк Алла та Шморгаль Владислава під керівництвом вчителя О. М. Кривошапки беруть участь у VІІ обласній науково-практичній краєзнавчій конференції учнівської молоді «Полтавщина – земля моя свята». Вчителі Л. І. Жолоб, Н. Г. Скакун, В. Г. Силка 13-14 жовтня брали участь у навчальному семінарі «Психолого-педагогічне забезпечення особистісно зорієнтованої освіти на засадах гуманної педагогіки», який проходив у м. Києві в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова.
Після знайомства зі школою учасники педагогічного мосту обмінялися досвідом роботи на основі перегляду відеокастів:
«Інноваційна діяльність ЗНЗ» (Гарбуз Любов Олександрівна, заступник директора з навчальної роботи опорного закладу «Зіньківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів»);
«Роль шкільного музею в організації та проведенні уроків історії» (Л. І. Жолоб, учитель історії та правознавства Човно-Федорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Зіньківського району);
«Взаємодія школи з громадськістю та органами місцевого самоврядування» (О. О. Гаркавенко, директор Великорублівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Котелевського району);
відеокаст на вірш Т. Г. Шевченка «Лілея» (М. П. Курило, завідувачка Диканського методичного кабінету).
Учасниками педагогічного мосту були прийняті такі методичні рекомендації :
1.  Сприяти співтворчості керівних, науково-педагогічних і педагогічних працівників ЗШН Зіньківського, Диканського, Котелевського районів, поширенню та впровадженню інноваційних технологій.
2. Брати участь у ІІІ Інтернет-фестивалі «Золотий фонд уроків Полтавщини» за номінацією «Мультимедійний урок».
3. Оновити зміст блогу ЗШН-6 керівних, науково-педагогічних і педагогічних працівників Зіньківського, Диканського, Котелевського районів.
4. Провести спільне засідання ЗШН Зіньківського, Диканського, Котелевського районів за темою «Громадсько-активна школа як інноваційна система управління загальноосвітнім навчальним закладом» на базі Великорублівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ковалевської ЗОШ І-ІІ ступенів, Малорублівського НВК Котелевського району у 2017 році.
Із заключним словом виступила Білик Надія Іванівна, яка оцінила результати діяльності ЗШН-6 та перспективи її розвитку. Надія Іванівна відзначила, що актуальним напрямком діяльності шкіл новаторства є розвиток професійної компетентності педагогічних працівників, підвищення результативності та якості навчально-виховного процесу завдяки впровадженню нових педагогічних технологій і методик науково-методичного забезпечення діяльності освітніх округів в умовах реформування освітньої галузі.

Відеокаст

1 коментар:

  1. Мені дуже болить за сільську школу. Щоб під час реформування освітньої галузі, ми не втратили ті перлини (сільську школу), які сьогодні несуть у громаду свіжий подих новизни через обдарованих учнів і талановитих учителів. Адже сам факт їх існування, і ви про це зазначаєте, уже гарантує розвиток індивідуальності кожної дитини.

    ВідповістиВидалити